Voertuigkosten

Variabele voertuigkosten zijn financiële kosten van het gebruik van een vervoermiddel. Ook eventuele kosten voor het gebruik van de infrastructuur vallen hieronder. Deze kostensoorten zijn deels generiek (voor alle vervoerwijzen) en deels specifiek (uniek voor een bepaalde vervoerwijze). 

  • Voorbeelden van generieke kostensoorten zijn: brandstofkosten of energiekosten (bij elektrisch vervoer); onderhoud & reparatie; afschrijving; verzekering en rente. 
  • Voorbeelden van specifieke kostensoorten zijn: personeelskosten; gebruiksvergoeding en opstel- en rangeerkosten voor het spoor; tolkosten (of andere vorm van beprijzen) voor het wegvervoer; en havengelden voor vervoer over water.

Veranderingen in afstandsafhankelijke kosten worden apart in de MKBA-tabel opgenomen. Voor goederenvervoer en openbaar vervoersbedrijven zijn deze kosten onderdeel van de bedrijfsvoerings- / exploitatiekosten. De kosten worden berekend door veranderingen in afstandskosten te vermenigvuldigen met veranderingen in verkeersvolumes. Evenals vermeld bij Bereikbaarheidseffecten, moet bij goederenvervoer worden opgepast voor dubbeltellingen van (een deel van) de variabele reiskosten, afschrijvingskosten en de reistijdwaardering. 
Voor wegverkeer moeten hier het NRM en de KBA-tool voor worden gebruikt. In het NRM zijn aannames over de veranderingen in het voertuigenbestand verwerkt. Voor andere modaliteiten moeten aannames gedaan worden over de ontwikkeling van het voertuigenbestand, zoals gewicht, aandrijving en brandstofgebruik. Dit kan bijvoorbeeld op basis van gegevens uit literatuur.

Meer informatie over kengetallen is hier te vinden.

CROW-KpVV publiceert kengetallen over exploitatiekosten van regionaal openbaar vervoer. Ook business cases en exploitatiegegevens van bedrijven kunnen soms worden gebruikt.

Exploitatie-effecten

Voor goederenvervoer en openbaar vervoersbedrijven staan tegenover de exploitatiekosten, exploitatie-opbrengsten. De opbrengsten krijgen zij via betalingen van verladers en passagiers. De prijs die de gebruikers betalen, bevat naast een vergoeding voor de kosten (zoals tolkosten en andere gebruiksvergoedingen), ook de winstmarge van de vervoerder. In de prijs zijn eventuele subsidies en belastingen verwerkt (bij ov worden (beschikbaarheids) vergoedingen apart uitbetaald door de overheid).

Ook de veranderingen in opbrengsten door een beleidsalternatief kunnen worden bepaald door veranderingen in prijs te vermenigvuldigen met veranderingen in verkeersvolumes. De veranderingen in verkeersvolumes volgen vaak uit een verkeersmodel. Gegevens uit business cases, offertes of openbare tariefafspraken kunnen worden gebruikt om financiële opbrengsten te berekenen.