Luchtvervuilende emissies zijn, onder andere zwaveldioxide (SO2), stikstofoxide (NOx), fijnstof (PM2,5 en PM10), koolmonoxide (CO) en vluchtige organische stoffen (VOS). Fijnstof en koolmonoxide zijn vooral schadelijk voor de menselijke gezondheid. Een toename in deze emissies zorgt voor welvaartsverlies door de kosten die aan deze emissies zijn verbonden. De kosten hebben o.a. betrekking op het effect op gezondheid van mensen, schade aan gewassen, schade aan gebouwen, impact op biodiversiteit en ecosystemen. 

Een afname van deze emissies zorgt voor welvaartswinst; de kosten worden vermeden. De emissies kunnen bepaald worden voor:

  • tank-to-wheel’ emissies: de kosten door emissies die vrijkomen bij de aandrijving van voertuigen;
  • well-to-tank’ emissies: de kosten door emissies die vrijkomen bij brandstof- en elektriciteitsproductie ten behoeve van bovengenoemde aandrijving.

Voor het bepalen van de welvaartswaarde van veranderingen in luchtkwaliteit zijn er 
waarderingsgetallen beschikbaar. De waardering verschilt naar gelang de locatie van de uitstoot (binnen of buiten de bebouwde kom). Kengetallen voor waarderingen van emissies naar lucht van de meest voorkomende milieugevaarlijke stoffen, in €/kg emissie, zijn te vinden in het rapport Handboek Milieuprijzen 2023 Methodische onderbouwing van kengetallen gebruikt voor waardering van emissies en milieu-impacts (Bruyn, de S. de Vries, J., Juijn, D. Bijleveld, M., van der Giesen, K., Korteland, M., van Santen, W. en Simon Pápai (2023) Delft: CE Delft). De waarderingen zijn op ‘endpointniveau’, d.w.z. dat kosten voor de verschillende schadeposten (gezondheid, gewassen, etc.) in één kengetal zijn gevat. Maak duidelijk welke soorten schade in het kengetal zijn opgenomen.