De maatschappelijke kosten van verkeersgeluid zijn overlastkosten en gezondheidskosten. Een toename van geluid, leidt tot welvaartsverlies. Het verminderen van geluidsoverlast leidt tot welvaartswinst.
De geluidsbelasting van woningen verandert door een wijziging in de omvang en het patroon van verkeer. Daarbij spelen eventuele mitigerende maatregelen vanzelfsprekend ook een rol.
Het waarderen van veranderingen in geluid is afhankelijk van de beschikbare informatie voor het beleidsalternatief. Als er gegevens beschikbaar zijn over het aantal woningen in bepaalde geluidszones en de verandering in geluidsbelasting per woning, dan kunnen kengetallen gebruikt worden voor de waardering van effecten, per woning of persoon. Verandering in geluidsbelasting per woning kan bepaald worden met een geluidsmodel. Een benadering die ruwere schattingen levert, is het gebruik van kengetallen die geluidsemissies (per ton/km of voertuig/km) direct monetariseren. Deze methode kan bij voorbeeld gebruikt worden voor het bepalen van effecten binnen het brede mobiliteitsnetwerk.
In lijn met de ‘Werkwijzer voor MKBA’s op het gebied van milieu' (Bruyn, S. de, M. Blom, E. Schep en G. Warringa, 2017, Delft: CE Delft) wordt geadviseerd de prijzen uit het Handboek Milieuprijzen 2023 Methodische onderbouwing van kengetallen gebruikt voor waardering van emissies en milieu-impacts. (Bruyn, de S. de Vries, J., Juijn, D. Bijleveld, M., van der Giesen, K., Korteland, M., van Santen, W. en Simon Pápai (2023) Delft: CE Delft) te gebruiken om een onder- en bovenwaarde van de effecten te berekenen voor alle toekomstscenario’s (WLO-scenario’s). Kengetallen voor waardering van geluid zijn ook opgenomen in De prijs van een reis, Editie 2022. (Schroten, A., Leestemaker, L. en Peter Scholten (2022) Delft: CE Delft).